Olet tässä

Koronatiedotus

Miten toimit, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita

COVID-19-näyte otetaan henkilöiltä, joilla on lääkärin tai hoitajan arvion perusteella aihetta epäillä koronavirustartuntaa.

Ennen omaan terveyskeskukseen tai päivystyksen neuvontanumeroon soittamista voit selvittää koronavirustartunnan todennäköisyyttä Terveyskylän koronabotilla tai tehdä Omaolo-palvelun koronavirusoirearvion. Terveyskylän koronabotista saat myös psyykkistä tukea lievittämään koronaviruksen aiheuttamaa huolta.

Kysy tarvittaessa lisäneuvoja puhelimitse. Hyvinvointikuntayhtymän infektiopoliklinikan sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeen puhelimitse numerossa 040 135 8530 ma-pe klo 8-15 ja la-su klo 9-16 (1.5. klo 10-14 ja 13.5. klo 10-14).

Infektiopoliklinikalla on käytössä takaisinsoittopalvelu. Soittopyynnön voi jättää puhelinjärjestelmään ja hoitaja soittaa takaisin mahdollisimman pian.

Infektiopoliklinikan koronanäytteenottoon voi varata ajan sähköisen ajanvarauspalvelun kautta.  

Älä tule infektiopoliklinikalle ilmoittamatta tulostasi, sillä näin ehkäiset tautien leviämistä. Jos saat ohjeen tulla infektiopoliklinikalle, löydät sen seuraamalla keltamustia opasteita, sisäänkäynti S2 (sairaalan takana).

Infektiopoliklinikan ollessa suljettu soita kiireellisissä asioissa OYS:n neuvontanumeroon (call center) 08 315 2655 tai Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän päivystykseen 08 849 4511.

Muistutamme, että vain osa meistä sairastuu koronainfektioon ja suurin osa sairastuneista saa vain lieviä oireita. Vain pieni osa saa vakavia oireita. Suurin riski on monisairailla vanhuksilla ja potilailla, joilla on vastustuskykyä merkittävästi alentavia perussairauksia.

Ulkomailta palaavat

Ulkoministeriö suosittaa välttämään edelleen tarpeetonta matkustamista. Matkustusrajoitteista voit katsoa ajankohtaisen tilanteen THL:n sivuilta.

Jos matkan jälkeen epäilet saaneesi tartunnan, hakeudu heti koronavirustestiin. Mene testiin, vaikka sinulla olisi vain lieviä oireita. Kun toimit näin, voit suojata myös läheisiäsi ja muita ihmisiä. Huomaa, että omaehtoisen karanteenin suositus on voimassa, vaikka olisit käynyt koronatestissä ja saanut negatiivisen tuloksen. Näin siksi, että testitulos kertoo tilanteesta testaushetkellä. Negatiivinen testitulos ei sulje pois sitä, että testin ottamisen jälkeen saat tartunnan tai että tartunta on itämässä.

Vierailut rajoitettu palvelukeskuksiin ja osastoille

Palvelukeskusten asukkaiden ja osaston potilaiden suojaamiseksi vierailuita yksiköihin on rajoitettu.

Valtakunnallinen neuvontapuhelin

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8-21 ja lauantaisin kello 9-15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Henkinen ja taloudellinen apu

Eri toimijoilla on tarjolla ohjeita sekä keskusteluapua puhelimitse ja verkossa, katso lisää esimerkiksi Terveyskylä, Mieli ry, SPR, Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) , Raahen seurakunta, Pyhäjoen seurakunta.

Jos tarvitset keskusteluapua tai ohjausta ja neuvontaa henkisesti kuormittaviin tilanteisiin, voit ottaa yhteyttä hyvinvointikuntayhtymän perheneuvolan auttavaan puhelimeen 040 135 8547, ma-pe klo 13-14.

Jos tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, Kelalta voi hakea perustoimeentulotukea ja kuntayhtymältä täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Kelan sivuilta löytyy ajankohtaista tietioa koronatilanteen vaikutuksista Kelan tukiin.

Muutokset kuntayhtymän palveluissa

Koronavirusepidemia aiheuttaa muutoksia kuntayhtymän toimintaan. Yhteydenotot ensisijaisesti puhelimitse tai NettiRassin kautta.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronasivut

Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanne, suositukset ja rajoitukset: oyskorona.fi 

Koronarokotukset hyvinvointikuntayhtymän alueella

Rokotamme väestöä sitä mukaa, kun alueelle saadaan rokotteita, eli rokottamisen eteneminen riippuu täysin siitä miten paljon rokotetta on käytössä. Kaikki koronarokotteen haluavat saavat kuitenkin rokotteen.

Koronarokotuksen ajanvarauksen takaisinsoittonumero on 040 135 8540. Numero on yleensä avoinna arkisin kello 8-14. Jos takaisinsoitto ruuhkautuu tai numero suljetaan tilapäisesti rokotusaikojen loppumisen vuoksi, tiedotamme asiasta www.ras.fi -verkkosivujen Ajankohtaista-osioissa ja kuntayhtymän sosiaalisen median kanavissa. Jos olet Facebook-käyttäjä, käy seuraamassa sivuja "Raahen seudun hky" ja "Hyvinvointipiste NeuvoRassi".

Lisätietoa rokotusten etenemisestä Koronarokotukset -sivulla

Hyvinvointikuntayhtymän koronatiedotteet ja ohjeet:

RAS:n alueelle ei muutoksia koronarajoituksiin tai -suosituksiin 

Kuntayhtymän koronasuositukset päivitetty 5.3.2021 | RAS

Koronarokotustilanne Rassin alueella 

Ohjeita vierailijoille Raahen sairaalan osastoilla sekä ikähmisten ja vammaisten palvelukeskuksissa 

Infektiopoliklinikalla on käytössä takaisinsoitto ja nettiajanvaraus

Ohjeita raskaana olevalle ja synnyttäjälle koronavirus (COVID-19)-epidemian aikana (OYS:n ohje)

Näin käytät suu-nenäsuojusta 

Toimenpiteet, joilla ehkäistään koronaviruksen leviämistä epidemian eri vaiheissa 

Lataa Koronavilkku-sovellus puhelimeesi

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän, varhaiskasvatuksen ja opetustoimen yhteinen ohjeistus koronavirusinfektiolta suojautumiseen, koronavirustestaukseen ja infektio-oireisiin suhtautumiseen

Tarpeetonta matkustamista kannattaa välttää

Katso myös:

Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19 (THL:n sivut)

Tietoa taudista: COVID-19 (THL:n sivut)