Olet tässä
Koronatiedotus
Miten toimit, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita
Kysy tarvittaessa lisäneuvoja puhelimitse Raahen lääkärinvastaanotolta 08 849 4580 ma-to klo 8-16, pe klo 8-15.
Muistutamme, että suurin osa koronaan sairastuneista saa vain lieviä oireita. Vain osa saa vakavia oireita. Suurin riski on monisairailla vanhuksilla ja potilailla, joilla on vastustuskykyä merkittävästi alentavia perussairauksia. Rokotus vähentää riskiä saada vakava tautimuoto.
Infektiopoliklinikan puhelinpalvelussa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Soittopyynnön voi jättää puhelinjärjestelmään ja hoitaja soittaa takaisin mahdollisimman pian.
Infektiopoliklinikan ollessa suljettu soita kiireellisissä asioissa päivystysapunumeroon 116117. Huom! Näytevastaukset eivät ole kiireellisiä asioita.
Koronavirus COVID-19 - tietoa koronapotilaalle ja altistuneelle
1. Yleistä tietoa
Koronavirus (Covid-19) taudin tavallisimpia oireita ovat kurkkukipu, nuha, yskä, kuume, lihaskivut, vatsavaivat tai maku- tai hajuaistin katoaminen. Osalla tartunnan saaneista tauti on lähes oireeton.
COVID-19 tarttuu lähikontaktissa ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Koronaa sairastava voi puhuessaan ja yskiessään lennättää pieniä pisaroita lähellä olevan ihmisen kasvoille. Pisarat voivat siirtyä toiseen ihmiseen myös käsien välityksellä esimerkiksi kätellessä.
2. Koronatartunta
Hengitystieinfektioon sairastuneen tulee pysyä kotona oireiden ajan. Jos koronainfektio varmistetaan kotitestillä tai terveydenhuollossa tehdyllä virallisella testillä, sairastunutta ohjataan silloin eristäytymään kotiinsa yhteensä 5 vuorokauden ajaksi oireiden alkamispäivä mukaanlukien. Yli 5 vuorokautta kestävää poissaoloa ei suositella, jos oireet ovat selkeästi lievittyneet eivätkä oireet merkittävästi vaikeuta opiskelua tai työn tekoa.
Jos perheessä on yhdellä henkilöllä todettu koronatartunta, muut samanaikaisesti sairastavat perheenjäsenet sairastavat todennäköisesti samaa tautia. Positiivista kotitestiä ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehdyllä testillä. Negatiivisesta kotitestituloksesta huolimatta koronatartunta on mahdollinen.
Terveydenhuollossa otettava pcr-näyte otetaan seuraavissa tapauksissa:
1. Henkilö hakeutuu vaikeiden infektio-oireiden vuoksi hoitoon
2. Sairastunut työskentelee sote-työssä
3. Sairastunut on raskaana
4. Sairastuneella on hoito/perussairaus, jonka vuoksi rokotesuojan epäillään olevan heikko, esim:
• aktiivinen syöpähoito
• hemodialyysi
• elin- ja kantasolusiirto
• perinnöllinen immuunipuutos
• HIV, pernanpoisto
• immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito
• vaikea-asteinen sydänsairaus tai huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
• krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
Oireettomilta ei oteta näytteitä. Näytteitä ei oteta kela-korvauksia, koronapassia tai matkustamista varten.
3. Koronavirukselle altistunut
Sairastuneen oireettomat perheenjäsenet tai muulla tavalla altistuneet voivat jatkaa opiskelua, päivähoitoa tai työssäkäyntiä normaalisti riippumatta rokotussuojasta tai taudin antamasta suojasta. Altistuneiden jäljitys ja kotikaranteenit on lopetettu kokonaan.
4. Keinoja tartuntojen estämiseen
- Tapaa muita ihmisiä vain terveenä.
- Sairasta kotona.
- Pidä turvaväli muihin ihmisiin.
- Käytä suu-nenäsuojusta (maski), kun muita ihmisiä on lähellä.
- Yski ja aivasta hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.
- Pese kädet usein, erityisesti sen jälkeen, kun olet koskettanut suu-nenäsuojustasi, kasvojasi tai niistänyt nenäsi. Käytä käsihuuhdetta, jos sitä on saatavilla esim. mennessäsi kauppaan tai muuhun paikkaan, jossa on muita ihmisiä. Alkoholikäsihuuhde tuhoaa taudinaiheuttajat käsistä väliaikaisesti, eli käytä käsihuuhdetta usein.
Ulkomailta palaavat
Ulkoministeriö suosittaa välttämään edelleen tarpeetonta matkustamista. Matkustusrajoitteista voit katsoa ajankohtaisen tilanteen THL:n sivuilta.
Vierailut rajoitettu palvelukeskuksiin ja osastoille
Palvelukeskusten asukkaiden ja osaston potilaiden suojaamiseksi vierailuita yksiköihin on rajoitettu.
Valtakunnallinen neuvontapuhelin
Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8-18 ja lauantaisin kello 9-15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.
Henkinen ja taloudellinen apu
Eri toimijoilla on tarjolla ohjeita sekä keskusteluapua puhelimitse ja verkossa, katso lisää esimerkiksi Terveyskylä, Mieli ry, SPR, Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) , Raahen seurakunta, Pyhäjoen seurakunta.
Jos tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, Kelalta voi hakea perustoimeentulotukea ja kuntayhtymältä täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Kelan sivuilta löytyy ajankohtaista tietioa koronatilanteen vaikutuksista Kelan tukiin.
Muutokset kuntayhtymän palveluissa
Koronavirusepidemia aiheuttaa muutoksia kuntayhtymän toimintaan. Yhteydenotot ensisijaisesti puhelimitse tai NettiRassin kautta.
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronasivut
Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanne, suositukset ja rajoitukset: oyskorona.fi
Koronarokotukset hyvinvointikuntayhtymän alueella
Lisätietoa rokotusten etenemisestä Koronarokotukset -sivulla
Hyvinvointikuntayhtymän koronatiedotteet ja ohjeet:
Koronarokotustilanne Rassin alueella
Ohje henkilölle, jolta on otettu covid-näyte
Ohjeita raskaana olevalle ja synnyttäjälle koronavirus (COVID-19)-epidemian aikana (OYS:n ohje)
Katso myös:
Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19 (THL:n sivut)
Tietoa taudista: COVID-19 (THL:n sivut)
Coronavirus COVID-19 (in english)