Päivitetty: Koronatodistus tulossa Omakantaan - kirjatun tiedon siirrossa kuitenkin viivettä

Jokainen koronarokotettu saa sähköisen, tulostettavan todistuksen Omakanta-palveluun. Näin on luvannut sosiaali- ja terveysministeriö sekä terveyden- ja hyvinvoinninlaitos aiemmin keväällä.

Toistaiseksi todistusta ei Omakannasta löydy, sillä kirjattu tieto ei ole siirtynyt Lifecare-potilastietojärjestelmästä Omakantaan.

Esimerkiksi Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä kirjaa jokaisen antamansa koronarokotteen käytännössä reaaliajassa Lifecare-potilastietojärjestelmään, mutta siitä eteenpäin tiedonsiirto on järjestelmätoimittajan vastuulla. Mitä tämän jälkeen tapahtuu tai on tapahtumatta, ei ole enää hyvinvointikuntayhtymän käsissä. 

Mikäli koronarokotustodistuksen kanssa on kiire, rokotetun tulee ottaa yhteyttä oman kuntansa terveysasemalle. Jos kiirettä ei ole, kannattaa jäädä odottamaan, sillä tälläkään asialla ei kannata kuormittaa terveydenhuollon palveluita ilman pakottavaa tarvetta.

Kansallista koronarokotustodistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa niissä maissa, jotka sen hyväksyvät. Maat voivat siis itse päättää, mitä todistuksia ne vaativat, hyväksyvätkö ne kansallisen koronarokotustodistuksen rajanylitystilanteissa ja edellyttävätkö ne esimerkiksi yhtä vai kahta rokoteannosta. Henkilön on ennen matkaa selvitettävä itse, millaista todistusta kohdemaa vaatii. 

Lisää koronatodistuksesta THL:n verkkosivuilla oheisessa linkissä: Todistus koronarokotuksesta: Sähköinen rokotustodistus - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

Juttua päivitetty tiistaina 8. kesäkuuta. Juttuun tarkennettu tieto siitä, että kuntayhtymän tekemät rokotusten kirjaukset ovat ajantasalla.