Kysyy jaksamista, mutta onneksi onnistuu omalla paikkakunnalla

Raahen sairaalassa vietettiin viime perjantaina intensiivistä opiskelupäivää, kun Kajaanin ammattikorkeakoulun sairaanhoitajakoulutus rantautui osasto 1:lle. Kahdeksan tunnin rupeama sisälsi roppakaupalla sisätautien ja kirurgisen hoitotyön käytännön opetusta, joka maallikon silmään näyttäytyy todella yksityiskohtaiselta.

Esimerkiksi harjoitus, jossa leikkaushaavan päällä oleva vuodosta kastuneen sidoksen vaihto sisältää useamman vaiheen, joiden harjoittelussa opettajan on tärkeää pysäyttää välittömästi potilasturvallisuutta vaarantava toiminta ja perustella opiskelijoille, miksi on tärkeää toimia toisin. Harjoitusta ohjannut lehtori Kirsi Lokkila on tässä varsin ehdoton.

 

”Minulla on leikkaussalihistoria, joten tämä on minulle sydämen asia. Varmasti vaikuttaa pikkutarkalta, mutta niin sen pitää ollakin”, Lokkila kertoo ohjattuaan lähihoitajataustaista opiskelijakaksikkoa Jenni Tervonen ja Iida Salmela.

Haavasidoksen avaaminen ja sen poistaminen, leikkaushaavan ympäristön puhdistamiset ynnä muut vaiheet täytyy tehdä ajatuksella, ettei leikkaushaava kontaminoidu, koska se voisi pahimmillaan aiheuttaa potilaalle jopa vakavan leikkaushaavainfektion.

Leikkaushaavan paranemiseen ja mahdolliseen infektoitumiseen vaikuttavat hoitohenkilöstön toiminnan lisäksi luonnollisesti monet muutkin tekijät. Oikeaoppisilla hoitotyön toiminnoilla hoitohenkilöstöstä johtuvat leikkaushaavainfektiot voidaan onneksi kuitenkin välttää.

 

Kahdeksan tunnin koulutuspäivä erilaisine tehtävärasteineen kuitenkin maistui sekä Tervoselle että Salmelalle, sillä molemmilla on valtava halu oppia uutta ja tulla entistä paremmaksi hoitajaksi.

”Onhan tämä erilaista mitä lähihoitajaopiskelu oli aikoinaan. Etäopiskelu tuo omat haasteensa ja työn ohessa opiskelu on aika rankkaa. Vapaapäiviä ei juuri ole, mutta toisaalta tällainen on ainakin minulle ainut mahdollinen tapa kartuttaa osaamista. Pitää kuitenkin maksaa laskut ja muut eli pelkästään opiskelijaksi ei olisi varaa jäädä”, Tervonen kertoo.

Syksyllä käynnistynyttä sairaanhoitajakoulutusta on edessä vielä kaksi ja puoli vuotta, eli lähipäivä jos toinenkin on vielä edessä.

”Valmistumisen jälkeen odottaa palkinto. Sovimme, että palkitsemme itsemme Espanjan-matkalla”, Iida Salmela paljastaa.

Hoitotyö on usein kutsumusammatti, ja sekä Salmelan että Tervosen kohdalla on tilanne juuri tämä. Tervonen vaihtoi viisi vuotta sitten kaupan alalta hoitotyöhön eikä ole katunut valintaansa päivääkään.

”Minä taas tiesin jo yläasteella, että haluan työskennellä ihmisten parissa. Haluan nyt oppia ja syventää omaa tietotaitoa entisestään”, Iida Salmela jatkaa.

 

Sairaalaympäristössä opiskelu sopii sairaanhoitajakoulutukseen arvatenkin hyvin. Kajaanin ammattikorkeakoulun lehtori ja perjantaina Raahessa käynnissä olleen opintojakson koordinaattori Anna-Leena Eklund kiittelee Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymää sujuvasta yhteistyöstä opintojen toteutuksessa.

”Ryhmä on iso ja tarvitsemme tilojen lisäksi aika paljon erilaisia välineitä, jotta opiskelu on mahdollista, joten tässä yhteydessä täytyy kiittää yhteistyökumppania. Tämän lähiopetustapahtuman jälkeen mennään seuraavaksi sitten Kajaaniin. Kyllähän tämä kysyy opiskelijalta jaksamista ja näiden lähipäivien merkitys korostuu kädentaitojen osalta selvästi”.

Kajaanin ammattikorkeakoulu on järjestänyt sairaanhoitajien monimuotokoulutusta aiemmin Kuusamossa, Kuhmossa ja Suomussalmella. Viime syksynä Raahessa alkaneen koulutuksen jälkeen seuraava uusi paikkakunta on Pyhäjärvi.

”Raahessa saatiin hyviä hakijoita ja paljon, ja alueella alan työllisyystilanne on hyvä. On mukavaa nähdä, että alalla on vielä vetovoimaa, Eklund kommentoi.

Sairaahoitajakoulutus